pm VASTGOED IN DE GRENSSTREEK FRANKRIJK BELGIË
2 februari 2012

Aantal vastgoedtransacties: Frankrijk maakt inhaalbeweging / Vastgoedprijzen: woonhuizen en appartementen worden duurder

Aantal vastgoedtransacties: Belgische grensstreek +0,3%, Franse grensstreek +4%
In de eerste zes maanden van 2011 stabiliseerde het aantal vastgoedtransacties in de Belgische grensstreek (+0,3% in vergelijking met het 4de trimester van 2010). Aan Franse kant is er een stijging van +4%.
Aan beide kanten van de grens kent het 2e trimester 2011 de sterkste index van vastgoedactiviteit sinds de financiële crisis, met 97,9 voor de Belgische grenszone en 99,5 aan Franse zijde.
Toch evolueerde de vastgoedactiviteit in de twee regio’s op een andere manier. De eerdere daling was aan Franse kant meer uitgesproken en de terugkeer naar het niveau van 2007 ging dus trager. Aan Belgische zijde werden al sinds het 2e trimester van 2010 goede resultaten opgetekend, met een index van 96,3.

Verkoopprijzen in de Belgische grensstreek: woonhuizen en appartementen worden duurder
Over het 1e semester 2011 zien we in de Belgische grensstreek een stijging van 7,3% van de mediaanprijzen van huizen en 3,8% van de mediaanprijzen van appartementen.
Ook over heel België is deze evolutie positief: de mediaanprijzen van huizen gingen er in het 1e semester 2,7% op vooruit, die van de appartementen 4,6%.
Deze stijging werd hoofdzakelijk gerealiseerd in de laatste maanden van het 1ste semester.

Verkoopprijzen in de Franse grensstreek: prijzen woonhuizen stabiel, appartementen worden duurder
In de Franse grensstreek zien we over het gehele semester een stabilisatie van de prijzen van de woonhuizen. De prijzen stegen nauwelijks nauwelijks ten opzichte van het 4e trimester van 2010.
Op de appartementenmarkt zien we een stijging: de prijzen stegen er met 2,9% ten opzichte van het 4e trimester 2010.
Over heel Frankrijk is de prijsevolutie positief: in het 1ste semester van 2011 stegen de prijzen van woonhuizen met 2,3%, die van appartementen met 5,2%.

 

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat