U wilt (ver)kopen of (ver)huren ? Vergeet het energieprestatiecertificaat niet !
4 maart 2010

Zuinig zijn met energie is goed voor het milieu en voor de portefeuille. Daarom moet elke woning of flat die te koop of te huur wordt aangeboden, voorzien zijn van een zogenaamd energieprestatiecertificaat (EPC). Bij de verkoop van immo bestaat die verplichting al sinds 1 november 2008, bij verhuur is dit sinds 1 januari 2009.

Met een EPC krijgen potentiële kopers of huurders een idee van hoe energiezuinig hun droomwoning of –appartement wel is (of niet is…). Bovendien staan er een aantal vrijblijvende adviezen in om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Voor verhuurders of verkopers is het EPC dan weer een prima manier om de energiezuinige kenmerken van hun woning in de verf te zetten.

Het EPC moet beschikbaar zijn van zodra het huis of appartement te koop of te huur wordt gezet, anders is het eigenlijk zinloos. De koper of huurder moet immers zo goed mogelijk ingelicht zijn over de toestand van het pand alvorens hij zijn handtekening zet.

Als er geen geldig EPC is, moet dit gemeld worden bij het verlijden van de akte. Het EPC is dus verplicht en het VEA (het Vlaamse Energie-Agentschap) controleert dit ook met steekproeven!

Op zich is de afwezigheid van een EPC geen reden dat de woning of appartement niet mag verkocht of verhuurd worden, maar de eigenaar kan wel een fikse boete krijgen. Die bedraagt minimaal 500 euro en kan zelfs oplopen tot 5000 euro.

Vanaf dit jaar zal de VEA ook strenger toekijken op de aanwezigheid van een EPC.
 

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat