9. Regel het lot van de ouderlijke woning

De ouderlijke woning is vaak het belangrijkste bestanddeel van een erfenis. Kom niet in de verleiding om het voor een zacht prijsje te verkopen aan een van uw kinderen want dan benadeelt u de andere erfgenamen.

 

Verkoop het huis op de vrije markt en verdeel de opbrengst. Dat is het gemakkelijkst. Wil één van de kinderen het huis echt heel graag? Dan moet die het voor de reële waarde kopen. Laat een onafhankelijke schatter de waarde bepalen. En wat als meer kinderen de woning willen? Dan wordt het lastig. In het uiterste geval moet u maar tot lottrekking overgaan.

Soms is het wel interessant om het huis te verkopen aan een van uw kinderen. U krijgt cash geld in handen en kunt bijvoorbeeld op zoek naar een kleinere flat. En u geeft uw kind een duwtje in de rug. Maar het verschil tussen de reële verkoopwaarde en de lagere prijs die uw kind betaalde, is eigenlijk een schenking. Zorg dat de andere kinderen ook niets te kort komen, bijvoorbeeld via een latere schenking van geld of via uw testament.