5. Organiseer zelf de verdeling van uw inboedel

Na een overlijden bezoeken de nazaten het sterfhuis onder het motto: “eerst komt, eerst maalt”. Gust had een nieuwe televisie nodig? Hij graait het toestel mee. En Annies studio aan zee krijgt meteen een nieuw servies! Gust en Annie zien dit niet als ‘stelen’. Maar Jef, die verder van het ouderlijk huis woont, denkt daar natuurlijk anders over...
Hoe vermijdt u zulke discussies? Door via testament al uw huisraad, meubelen en siervoorwerpen netjes te verdelen onder uw erfgenamen? Dat is geen goed idee. Het is behoorlijk tijdsintensief en u riskeert veel kwaad bloed te zetten. En misschien schat u het verwachtingspatroon van uw pappenheimers wel totaal fout in. Beperk uw verdeling tot een aantal stukken, waarvan u zeker weet wie die wil hebben.

Wat kunt u wel doen? Stel in uw testament dat de inboedel in principe moet worden verkocht. Binnen de maand na uw overlijden moeten uw erfgenamen een taxateur of schatter aanstellen, die een lijst maakt van alle goederen en hun waarde. U laat uw erfgenamen kiezen: ofwel nemen ze hun deel van de verkoopsopbrengst ofwel kiezen ze de tv of het servies en leveren ze geld in.

Dat maakt erfgenamen minder hebberig. Deze techniek bedaart ook de gemoederen over bepaalde erfstukken. De taxatie brengt bijvoorbeeld aan het licht dat het zo begeerde schilderij zijn waarde vooral te danken heeft aan de dure lijst.

Wat als erfgenamen een meubelstuk absoluut niet willen verkopen, omdat ze er allemaal in geïnteresseerd zijn? Zet in uw testament dat de notaris dan tot een lottrekking overgaat.